De Afvalkoers

04-04-2015 18:51

De afvalkoers, een onderdeel van het baanwielrennen. Sinds een maand doen ze ook een poging bij het wegwielrennen, waarbij men in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen loopt te experimenten met een variant hierop. Deze variant heet de valkoers annex de Last Man Standing, waarbij het de bedoeling is met zo min mogelijk valpartijen en zo min mogelijk fysiek leed, want dat kost tijd en kracht, over de meet te komen in Oudenaarde. Het experiment verloopt van 8 maart, met de proloog van Parijs – Nice, tot en met zondagmiddag 5 april, bij de finish van de Ronde van Vlaanderen.

Al vrij snel moesten we het eerste slachtoffer betreuren. Op dag twee, tijdens de tweede etappe van Parijs – Nice, viel Tom Boonen af door een valpartij. Met een zware schouderblessure moest de drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen opgeven. Daarna was het qua afvallers rustig. Tot aan een week geleden, want toen moest de volgende deelnemer aan deze wedstrijd de strijd staken. Dit keer heette het slachtoffer Fabian Cancellara. In dit geval werkte de onderrug niet mee. Ook de Zwitser is een drievoudige winnaar, waaronder de laatste twee edities. Doet er dan helemaal geen oud-winnaar mee? Ah jawel, Stijn Devolder, de oorspronkelijke luxeknecht van Cancellara.

Maar het is niet de verwachting dat de Vlaming het bovenstaande duo zondag gaat evenaren.  Sinds zijn laatste zege in 2009 heeft Devolder nog maar weinig potten kunnen breken en ook dit jaar heeft hij nog geen gewenste resultaat kunnen boeken. Ja, hij werd in de eerste rit van de Driedaagse de Panne-Koksijde derde en haalde het eindpodium. Alleen heel veel concurrentie rijdt daar niet mee of hooguit in de achterhoede voor de kilometers. Diep gaan voor een resultaat is dan niet voordelig, zeker als je al geen topfavoriet bent. 

Iemand die wel in vorm lijkt voor zondag is Alexander Kristoff, maar de Noor heeft hetzelfde nadeel als de Belg; hij heeft ook diep moeten gaan in de Driedaagse voor een goed resultaat. Iets wat je gerust kan stellen met drie etappezeges en de eindzege. Het scheelt wel dat hij Opa Luca Paolini (met alle egards uitgesproken) bij zich heeft, de winnaar van Gent - Wevelem. De rest heeft deze etappekoers overgeslagen en komt een stuk fitter aan de start in Brugge, doordat ze meer rust hebben kunnen nemen. In sommige gevallen overigens ook broodnodig, wantnaast de twee afvallers waren er nog meer vallers. Zo is Greg van Avermaet, alias Mister Ereplaats, vorige week ook onderuit gegaan. De Belg leek zelfs afvaller nummer drie te worden met een heupblessure, maar hij kon wel door zijn strijd.

Sep Vanmarcke is ook nog niet uitgevallen. Dat is maar goed ook, want de volgende thuisrijder is tevens een van de kanshebbers in Vlaanderens Mooiste. Zijn we al klaar met het opnoemen van de kanshebbers? Nee, natuurlijk niet. Er zijn namelijk nog twee sterke blokken en een reeks outsiders te noemen voor de ruim de 260 kilometer lange wedstrijd op Paaszondag. Allereerst de twee blokken. Dat zijn Sky en Etixx-Quick Step. Die eerste heeft met Geraint Thomas, Sir Bradley Wiggins en Ian Stannard drie man in bloedvorm en alle drie hebben ze dit voorjaar al op Vlaamse wegen gewonnen. Waarvan de vermoedelijke kopman Thomas het meest prominent aanwezig is de laatste weken. Wiggins gooit alles namelijk op volgend weekend en Stannard verliest na het openingsweekend alleen maar aan vorm. De Welshman is wellicht een van de meest prominente kanshebbers.

Etixx-Quick Step gaat het wat minder goed af. Met renners als Niki Terpstra, Zdenek Stybar (winnaar Strade Bianchi) en Stijn Vandenbergh zijn ze in de breedte sterk vertegenwoordigd, maar ze nogal wat moeite om een overtalsituatie uit te spelen in koers. Op een kleinere koers in Zeeland na dan. Andere renners die je kunt opschrijven als kanshebbers op mooie ereplaatsen: Jurgen Roelandts, Jens Debusschere, Lars Boom, Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato, Sebastian Langeveld, John Degenkolb en Peter Sagan,

Al met al genoeg kanshebbers en outsiders dit jaar. Zonder ook nog eens een absolute topfavoriet belooft het een mooie, open koers te worden. Toch doe ik een poging qua sterren:

*** Geraint Thomas

** Alexander Kristoff

* Sep Vanmarcke

Contact

Het Nieuwe Wielrennen