Vlaanderen Vakantieland, Deel 2 (Slot)

19-04-2015 21:02

Voor de inleiding en het vorige deel van het verhaal, zie deel 1.

Viktor en Tina waren na het weekendje in Gent alweer op weg naar de volgende bestemming, de Belgische kust. Daar zou die dinsdag immers een driedaagse mountainbikewedstrijd over het strand en boulevard rondom De Panne en Koksijde gehouden worden. Daar zijn namelijk een paar van de beruchtste kasseiensoorten en –stroken van Vlaanderen aangelegd. Gezien het echtpaar niet gewend is over dit soort zanderig terrein te rijden, eindigden ze allebei in hun eigen categorie anoniem in de middenmoot. Die vrijdag werd gebruikt als doorreisdag richting Brugge.

In en rond deze Vlaamse stad stond de zondag van dat weekend het hoogtepunt van de vakantie op het programma, een heuse parade rondom het thema van de Vlaamse Kassei. Deze optocht startte in het centrum van Brugge, om in Oudenaarde te eindigen. Het was een lange stoet van een kleine 200 fietsers, meer dan 50 praalwagens en nog wat solisten op motoren. De tocht duurde al met al zo’n 6,5 uur, wat al ’s morgens vroeg begon, je kon immers vooraf al de verschillende deelnemers bij de start bekijken, en pas eindigde op het einde van de middag. Maar het festival en de vakantie waren nog steeds niet voorbij

Genoeg reden om een paar dagen relatief rustig aan te doen in Brugge, tot het volgende uitstapje. Dat was op woensdag 8 april. De locatie was dit keer relatief dicht bij hun eigen huis, want de dag vond plaats rond Antwerpen. Er was een stadswandeling met gids langs de Schelde gepland. Deze ging over hoe men vroeger vlak langs de oever ten koste van hun eigen leven de kasseien wilde vermijden en zichzelf in de havenstad de dood in reden door in het water te vallen. Het water zelf was dan op zichzelf nog niet zo gevaarlijk, wel alle vrachtschepen op de Schelde.

Na de restant van de week in Antwerpen te hebben doorgebracht, bracht de reis de opvolgende weekend naar Frankrijk. Frankrijk? Frankrijk, ja. Door de samenwerking met de Fransen was er een dag gepland in het Noorden van dat land. Niet onterecht, want de regio tussen Parijs en Roubaix was immers bekend als ‘’Hel van het Noorden’’. Niet voor niets, want het aantal dodelijke slachtoffers was hier enorm. Mensen reden zich zelfs bij spoorwegovergangen klem tussen de steentjes, waardoor menig fietser is overreden door een trein. Die dag stond in het teken van een herdenking ter nagedachtenis aan die slachtoffers.

De vakantie zit er bijna op, maar niet voordat Tina en Viktor Leuven en Overijse hebben bezocht op de slotdag, woensdag 15 april. Daar staat het interactieve Vlaamse Kasseienmuseum, de verzamelplek van de complete geschiedenis, waarvan het stel de afgelopen maand al een fractie heeft kunnen zien door gans het land en in het Noorden van Frankrijk. Na in de buurt van Leuven nog ergens een hapje te hebben gegeten in Leuven, besluiten ze diezelfde avond terug te keren naar huis. Om de volgende dag hun kinderen op te halen bij opa en oma en weer verder te gaan met hun dagelijkse leven.

Contact

Het Nieuwe Wielrennen